Nieuws

MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID AAN DE SLAG MET KOLONIECENTRUM

 

Onlangs is de stichting Maatschappij van Weldadigheid (opgericht in 1818 door Johannes van den Bosch) de trotse eigenaar van het Inforium en de voormalige tuinbouwschool in Frederiksoord geworden. De stichting heeft het pand en de voormalige school overgenomen van advies- en ingenieursbureau Grontmij (onderdeel van Sweco) en Frisoplan, mede dankzij een plezierige gezamenlijke inspanning met zowel de provincie Drenthe als de gemeente Westerveld. In het bijzijn van de samenwerkingspartners in de persoon van gedeputeerde Ard van der Tuuk van de provincie Drenthe en wethouder Erik van Schelven van de gemeente Westerveld, heeft het bestuur van de stichting formeel de handtekening gezet onder het overdrachtsdocument.

 

Een symbolisch moment voor de start van de gezamenlijke ambitie met betrekking tot de gebiedsontwikkeling van het hart van Frederiksoord. Samen met de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe, zal de Maatschappij van Weldadigheid een nieuwe invulling geven aan het Inforium en de Tuinbouwschool. Gedreven vanuit een gezamenlijk geformuleerde visie vanuit het gedachtengoed van Johannes van den Bosch, met de maakbaarheid van de mens en de samenleving als kernwaarde.

 

Inforium wordt Koloniecentrum

Afgelopen jaar is er reeds een start gemaakt vanuit het gezamenlijke Programmabureau om samen te werken aan het ontwikkelen van diverse initiatieven en plannen. Ook met ondernemers uit de regio. Het aangekochte Inforium, dat de naam Koloniecentrum heeft gekregen, zal het centrum worden van de uitwerking van diverse initiatieven en activiteiten. Er zal een kennis-en bezoekerscentrum worden gevestigd om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid goed te kunnen vertellen en bezoekers te motiveren het gebied in en rondom deze Kolonie (-het samenhangend geheel tussen Willemsoord en Boschoord-) te verkennen. Tevens zal er een duidelijke (toeristische) verbinding gelegd worden met de andere Koloniën van de Weldadigheid in Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merksplas (de laatste twee in België).

 

Samen zijn de Koloniën van Weldadigheid in Nederland en Vlaanderen het eerstvolgende kandidaat-werelderfgoed dat Nederland gaat voordragen bij UNESCO voor opname op de Werelderfgoedlijst in 2018. Een prachtige kans om de Koloniën van Weldadigheid zowel nationaal als internationaal op de kaart te zetten.

15 januari 2016

 

Ontwikkeling bezoekerscentrum Frederiksoord

Het college van gedeputeerde staten stellen een lening van 950.000 euro en een voorgenomen subsidie van 300.000 euro beschikbaar aan de Maatschappij voor Weldadigheid voor het ontwikkelen van een bezoekers- en kenniscentrum in de vrije Kolonie van Weldadigheid in Frederiksoord.

De provincie Drenthe, de gemeente Westerveld en de Maatschappij van Weldadigheid zijn bezig een plan te maken voor de gebiedsontwikkeling van de Koloniën van Weldadigheid rond Frederiksoord. Onderdeel daarvan is een nieuw bezoekers- en kenniscentrum. Gedeputeerde Ard van der Tuuk: ‘Dit nieuwe centrum biedt een geweldige kans om Drenthe op de kaart te zetten en te laten zien wat we hebben. We hopen hiermee een toeristische- en economische impuls te geven aan het gebied.’

Het bestaande museum de Koloniehof is te klein gebleken, daarom is gezocht naar een vervangende locatie in het hart van Frederiksoord. Het tot dusver leegstaande Inforium, ligt in het  beschermde dorpsgezicht en blijkt uiterst geschikt als bezoekers- en kenniscentrum. Deze zomer lukte het overeenstemming te bereiken over de verwerving van dit Inforium. De verbouwing van het Inforium draagt bij aan de gebiedsontwikkeling Frederiksoord en omgeving.

Provinciale Staten hebben tot en met 10 december de gelegenheid hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken over de voorgenomen subsidie.

Frederiksoord maakt deel uit van de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid als UNESCO-werelderfgoed.

Bron:Provincie Drenthe 24 nov 2015

Eindrapport Factory Outlet Center Assen

Op verzoek van de provincie Drenthe en de gemeente Assen is de regionale behoefte van een Factory Outlet Center (FOC) bij het TT-circuit in Assen onderzocht.

Het rapport onderzoek Factory Outlet Center in Assen (pdf, 5.3 MB) is dinsdagavond 27 oktober in het gemeentehuis van Assen tijdens een openbare bijeenkomst gepresenteerd en besproken

————————————————–

Noordelijke provincies goed vertegenwoordigd in MKB Innovatie Top 100

Geplaatst: vrijdag 2 oktober 2015

De drie noordelijke provincies zijn goed vertegenwoordigd in de MKB Innovatie Top 100. De definitieve ranglijst werd op 1 oktober, de Dag van de Innovatie, bekend gemaakt. Noordelijke koploper was het Groningse XPAR met een verdienstelijke 9e plaats. Nog dertien andere bedrijven uit Groningen, Friesland en Drenthe kregen een notering in de lijst.

Drenthe heeft maar liefst zes bedrijven in de Top-100. Hoogst genoteerde is daVinci Dynamics (39e). Zij produceren draadloze en elektronische schietdoelen. Daarnaast kregen Watter (41e), INCAS3 Solutions (78e), Agraservice G. Lindenhols (83e), Elbes Control Systems (99e) en Kip Care (100e) een notering.

In de top-100 staan ook vier bedrijven uit Friesland. De Boer RVS, die garnalen slimmer verwerken en bijvangst beperken, scoort het beste met een 37e plaats. Snakeware (50e) staat met lightcurb op een 50e plaats. Zij sturen via beacons relevante boodschappen de wereld in. Ook Webhelder (73e) en Insite Security (77e) konden donderdag een feestje vieren.

Houder van de Groninger Ondernemingsprijs XPAR Vision (9e) behaalde de top-10 met hun sensortechnologie voor de glasindustrie. Daar achter staan de Groningse bedrijven Embed Engineering (33e), Webhelder (73e) en Insite Security (77e).

Het Zeeuwse LUXeXcel maakt optische lenzen in een 3D-printer en dat was voor de jury reden om het bedrijf bovenaan de ranglijst te zetten. De vinding wordt wereldwijd gezien als ‘revolutionair’.

De MKB Innovatie Top 100 is een ranglijst van bedrijven die succesvol innovaties hebben doorgevoerd, zodat ze hun omzet hebben verhoogd. Er is geen geldprijs verbonden aan de verkiezing, omdat het juist een mooi beeld geeft van waartoe het Nederlandse MKB toe in staat is.

Bron: MKB Innovatie Top 100

Drents Archief zoekt ‘postbodes’

DVHN | Gepubliceerd op 08 augustus 2015, 07:33 Laatst bijgewerkt op 07 augustus 2015, 17:01

ASSEN – Het Drents Archief zoekt vrijwilligers om het opgeslagen materiaal van de Maatschappij van Weldadigheid te doorpluizen. Opdat we de verhalen beter kunnen vinden.

Dat ze aardappelbrood aten, en wat het recept daarvan was. Dat ze verliefd werden, maar van de leiding niet mochten trouwen. Dat een kolonist de directeur neerstak, waarom een zaalopziener ontslagen werd. Het zijn allemaal verhalen over de bedelaarskolonies van Drenthe, verenigd in de Maatschappij van Weldadigheid die in 1818 werd opgericht.

Die verhalen liggen diep verborgen in het 400 meter strekkende archief van dit grootschalige sociale landbouwproject, dat erop gericht was de armen van Nederland te heropvoeden tot nuttige burgers. Het zijn berichten uit de onderkant van de samenleving, vervat in boodschappenbriefjes, brieven, rekeningen en rechtbankverslagen, die een levendig beeld schetsen van deze microsamenleving. Verhalen die erom smeken gelezen te worden, van onschatbare waarde voor boeken als Het Pauperparadijs en De Bedelaarskolonie, maar ze zijn voor de hedendaagse nieuwsgierige vaak even gemakkelijk traceerbaar als naalden in hooibergen. Waarom? Omdat dat archief nu nog alleen op datum doorzoekbaar is.

Vrijwilligers Het project ‘Post van Weldadigheid’ gaat die zoektocht beter mogelijk maken. Enthousiaste vrijwilligers zoeken thuis in de database van het archief naar opmerkelijke documenten uit de periode 1818-1847. Ze lezen de brieven, verbazen zich op het forum van de crowdsourcingwebsite www.velehanden.nl. Dankzij het werk van deze ‘postbodes’ apres-la-lettre zijn alle documenten na afloop doorzoekbaar op naam, via de website AlleDrenten.nl.

,,Het is alsof ik al jarenlang een hobby heb, waar nu allemaal mensen aan mee doen”’, zegt Wil Schackmann, schrijver van het boek De Bedelaarskolonie. Hij is samen met André Clements van het Drents Archief verantwoordelijk voor de begeleiding van het project. De ‘kolonioloog’, die het archief van de Maatschappij van Weldadigheid goed kent, schrijft iedere week een column op de site, gebaseerd op de opmerkelijke verhalen die dankzij het werk van de vrijwilligers boven komen drijven. Enkele van die verhalen zijn de komende tijd in Dagblad van het Noorden te lezen.

Maar het is veel werk. Een archief met 140.000 scans, waarin ongeveer 300.000 namen van personen worden genoemd, doorzoek je niet even op een achternamiddag. Dus is het Drents Archief op zoek naar versterking van het postbodegilde. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.velehanden.nl.

Bron: DvhN 8 aug.

—————————————————-

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord lanceren regionale Financieringswijzer

Geplaatst: donderdag 18 juni 2015

VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord lanceren donderdag de ‘Financieringswijzer voor Noord-Nederland’: een digitale tool op het gebied van specifiek noordelijke financieringsmogelijkheden. ‘Met deze financieringswijzer hopen we de noordelijke ondernemer gericht op weg te helpen in de zoektocht naar financiering’, zegt directeur Lambert Zwiers.

In samenwerking met de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland  (NV NOM) werkten de werkgeversorganisaties de afgelopen maanden aan een uitbreiding van de ‘nationale’ Financieringswijzer, onderdeel van de ‘Ondernemerskredietdesk’ van VNO-NCW, MKB-Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en het ministerie van Economische Zaken.

‘Vooruitgang vraagt ondernemerschap’, zegt Zwiers. ‘Wij zetten in op de vergroting van de groeimogelijkheden in Noord-Nederland. Ondernemingsfinanciering is daarin een wezenlijk onderdeel.’

De Financieringswijzer stelt de ondernemer zeven vragen over zijn of haar onderneming en financieringsbehoefte. Vervolgens laat de wijzer zien welke financieringsvormen in principe passend zijn. Ook wordt de ondernemer verwezen naar de landelijke koepels van partijen die met de betreffende financieringsvraag benaderd zouden kunnen worden.

Voor de noordelijke regio is de Financieringswijzer uitgebreid met specifiek regionale financieringsmogelijkheden. Wanneer de ondernemer aangeeft in Groningen, Friesland of Drenthe te opereren ,wordt deze nu gewezen op de regionale bronnen die voor de betreffende ondernemer passend zijn. Welke bronnen dat zijn, hangt af van de financieringsvraag. Zwiers: ‘Regionale aanbieders kunnen zelf aangegeven op welke gebieden zij als financier actief zijn. De Financieringswijzer heeft daardoor een filterfunctie en kan de ondernemer gericht doorverwijzen naar partijen in de regio.’

Noord-Nederland is de eerste regio waarvoor een dergelijk overzicht beschikbaar is. VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord werken constant aan de uitbreiding van het systeem. ‘De eerste tien regionale aanbieders hebben zich al ingeschreven’, zegt Zwiers. ‘Wij nodigen elke regionale aanbieder van financiering van harte uit om ook deel te nemen.’

De Financieringswijzer voor Noord-Nederland

Bron: Persbericht VNO NCW Noord / MKB Noord

—————————————————-

Koloniën van Weldadigheid weer een stap dichter bij UNESCO werelderfgoed status

Het Rijk draagt de Koloniën van Weldadigheid in Vlaanderen en Nederland voor aan het Werelderfgoedcomité van UNESCO. Dat maakte de Nederlandse regering zojuist bekend. Nederland zal de nominatie mede namens België gaan indienen. Rein Munniksma, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Stuurgroep van de Koloniën van Weldadigheid, reageert verheugd. Een internationale expertgroep heeft de nominatie de afgelopen maanden getoetst op unieke waarden, draagkracht en draagvlak en op haalbaarheid van de planning. Het besluit van het Rijk om het dossier voor te dragen laat zien dat het kansrijk is. Ook de Vlaamse partners zijn zeer content met dit nieuws.

Bovendien is het bijzonder dat de Koloniën van Weldadigheid juist in het jaar 2018 de beoogde status van UNESCO werelderfgoed kunnen verkrijgen. De Maatschappij van Weldadigheid, de oprichter van de Koloniën, bestaat dan 200 jaar en het is vijfentwintig jaar geleden dat de Wet op de landloperij in België werd afgeschaft.

De Stuurgroep ziet de voordracht als blijk van vertrouwen van het Rijk in het dossier en ook als een enorme kans: ‘Een plek op de Werelderfgoedlijst is nationaal en internationaal een sterrenstatus, die kan zorgen voor een economische impuls in de gebieden, met een stevig fundament in hun unieke erfgoed. Door meer bedrijvigheid, meer kansen voor toerisme en een groot internationaal netwerk dat deuren kan openen naar gezamenlijke activiteiten en fondsen.’

Munniksma prijst ook de inzet van alle partijen: ‘Er is ontzettend veel inspanning geleverd. Van historisch en internationaal vergelijkend onderzoek, tot het leggen van de verbindingen tussen de Koloniën in Nederland en België. En iedere stap blijkt van waarde: de ontmoetingen met bewoners en experts en de input die zij hebben gegeven leiden tot (inter-)nationale aandacht voor ons erfgoed en kansen voor ondernemers en de plattelandseconomie. Met de verkenning van die kansen en de realisatie daarvan gaan we verder. Het Rijksbesluit luidt een nieuwe fase in. Een mooi moment om het stokje over te dragen aan de nieuwe dossierhouder, gedeputeerde Ard van der Tuuk.’

Het bijzondere van de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord/Wilhelminaoord, Boschoord, Willemsoord en Oost- en Westvierdeparten, Ommerschans, Veenhuizen, Wortel en Merksplas hebben aan de wieg gestaan van het moderne denken over het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen en het geloof in de maakbaarheid van de samenleving.

Tussen 1818 en 1825 is hier 100 km2 woeste grond door armen uit de steden omgezet in landbouwgrond, om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien. De combinatie van arbeid, landontginning en landbouw, het opleggen van normen en discipline en tegelijkertijd beloning en verplicht onderwijs voor iedereen, was uniek in zijn vorm. Het was een compleet nieuw model voor armenzorg, een vroegtijdig sociaal experiment dat daadwerkelijk en heel grootschalig is uitgevoerd. Zeker geen onverdeeld succes, maar wèl de voorloper van de verzorgingsstaat.

Het model stond tot ver buiten de landsgrenzen in de belangstelling en kreeg daar ook navolging. Dat maakt de Koloniën tot erfgoed met grote betekenis voor veel mensen. Net als het feit dat de werkwijze tot op de dag van vandaag nog zichtbaar is in het landschap, en de huidige functies zoals landbouw en gevangenissen rechtstreeks voortkomen uit het maatschappelijk experiment dat de Koloniën van Weldadigheid was. Dit erfgoed willen we koesteren. Vandaag de dag heeft 1 op de 16 Nederlanders voorouders in de Koloniën van Weldadigheid.

Laatst bijgewerkt op 22 mei 2015.

—————————————————-

Opwaartse lijn voor eeuwenoud Royal Goedewaagen

Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

De ruim 400 jaar oude Drentse keramiekproducent Royal Goedewaagen uit Nieuw-Buinen is onder leiding van directrice Yvonne Kooi een nieuwe en succesvolle weg ingeslagen. Het bedrijf beleefde enkele jaren geleden een moeilijke periode, maar heeft zich dankzij een focus op ambachtelijk kwaliteitswerk weer volop opdrachten weten binnen te slepen.

Royal Goedewaagen produceert tegenwoordig vooral veel relatiegeschenken voor (grote) Nederlandse bedrijven. Het bedrijf maakte bijvoorbeeld miniatuur grachtenpandjes voor Hema en 86.000 miniatuurtjes van de allereerste Heineken-brouwerij. ‘We hebben de tijd natuurlijk mee, want het gaat weer wat beter’, wijst Yvonne Kooi, onlangs uitgeroepen tot Drents Ondernemer van het Jaar, in het Dagblad van het Noorden.

Bron: Dagblad van het Noorden

———————————————

Drenthe feliciteert Yvonne Kooi met de titel

“Drentse Ondernemer van het Jaar 2015″

Assen, 14 april 2015 “Haar werkervaringen, in combinatie met gedegen en voortdurend blijven leren en ontwikkelen brachten haar naar Drenthe. Ze belande rond 2009 in een turbulente economische tijd in een bedrijf met een prachtig product. Een bedrijf dat al vele tientallen jaren begreep waar wonen en werken het beste samen gaan in Drenthe en het hele bedrijf verhuisde van Gouda naar Nieuw Buinen. Maar het was niet gemakkelijk. Het bedrijf schreef rode cijfers, en het roer moest om. Aanvankelijk nog in een commerciële en marketing functie, bouwde zij mee aan een nieuwe strategie. Van retail georiënteerd, naar een bedrijf met business to business focus. Ontslagrondes, pijnlijke beslissingen en een veranderende cultuur.”

“Maar onze onderneemster van het jaar bleef overeind. Sterker nog, ze gaf en geeft mede vorm aan de nieuwe koers. Bleef gedreven en gericht op de relatie. Nieuwe en bestaande klanten die ze geen product verkoopt maar een verhaal. Na enige tijd werd Yvonne Kooi de logische nieuwe algemeen directeur van Royal Goedewaagen. Met de nieuwe koers staat het bedrijf stevig op haar fundamenten uit 1610, weet mooie cijfers te scoren, doet innovatieve overnames om het bedrijf en haar verhaal te verbreden en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Kortom een onderneemster die de titel “Drents Onderneemster van het Jaar” meer dan toekomt.”

Bron: website Drentse Ondernemer van het Jaar, 15 april 2015

————————————————-

FME wil mkb helpen met innovatie

‘Wees je eigen kannibaal’, zegt de FME keihard tegen de maakbedrijven binnen het noordelijke mkb. De branchevereniging voor werkgevers in de metaal vindt dat de maakindustrie een flinke slag moet maken. Bovenal moeten de bedrijven zelf gaan kijken of ze toekomstbestendig zijn.

Volgens de FME moet de maakindustrie streven naar slimmer, sneller en goedkoper produceren. De smart factory moet ontstaan: een slim bedrijf dat mee kan komen in de internationale concurrentieslag in de automatisering.

De FME reikt het mkb de helpende hand. Ze laten de ondernemers inzicht krijgen in het eigen handelen. Ook komen er fieldlabs waar in de praktijk wordt samengewerkt met kennisinstellingen. Ook richt de brancheorganisatie zich op scholing, omdat het werk er de komende jaren anders uit gaat zien.

Volgens Willem Vermeend, oud-minister, gaan de ontwikkelingen snel. Data, internet, drones en robots zetten de productiewereld volgens hem op z’n kop. Hij voorziet dan ook een sterke maakindustrie die op de nieuwe digitale leest geschoeid is. Maar de sector moet wel mee in die ontwikkelingen. Doen ze dat, dan is er groei. En juist groei in de maakindustrie zorgt voor een flinke toename van de welvaart.

Bron: Dagblad van het Noorden, 2 april 2015, NOM

———————————————————————————————–

Noorderbreedte themanummer Kolonien van Weldadigheid

Op donderdag 19 februari presenteerde de redactie van het tijdschrift Noorderbreedte een fraai themanummer, volledig gewijd aan de Koloniën van Weldadigheid en hun gang naar de Werelderfgoedstatus. De eerste exemplaren gingen naar gedeputeerde Rein Munniksma en staatsecretaris jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Klijnsma wist het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid uitstekend in het perspectief van het huidige tijdsgewricht te plaatsen en maakte daarmee een mooie verbinding met het heden: het immaterieel erfgoed van de Maatschappij is nog steeds actueel en daarmee toekomstbestendig. Dat is precies het woord wat directeur Jan Mensink gebruikte tijdens een interview voor het oral history project ‘Kolonieverleden Verteld’. Tijdens de bijeenkomst werd de korte promotietrailer getoond, die verwijst naar de speciaal naar aanleiding van dit project in te richten video-expositie in de Koloniehof. De middag werd vakkundig aan elkaar gepraat door tv-presentator Hans Goedkoop. Hij maakte recent de tv-serie De IJzeren Eeuw, die vertelt over belangrijke ontwikkelingen in de negentiende eeuw. Op vrijdag 17 april wordt de derde aflevering uitgezonden, waarin een hoofdrol voor de KoloniIën. Ook hiervan was een korte preview voor de genodigden.

Exemplaren van Noorderbreedte vanaf 1 april verkrijgbaar bij Museum de Koloniehof.

__________________________________________________________________________

ASSEN VOOR ASSEN OP BEZOEK BIJ CONFEXION

Op donderdag 29 januari is de eerste bijeenkomst van het MVO-Platform in 2015 georganiseerd. Gastorganisatie was Confexion, een productiebedrijf van hulpmiddelen voor de zorg. Thema van de bijeenkomst was ‘sociaal ondernemen’.

Veertig bezoekers lieten zich door Cora van Hal (eigenaar Confexion) en Jacques van der Noord (eigenaar Passend Veranderen) inspireren. Cora van Hal vertelde wat voor haar sociaal ondernemen is, namenlijk: ondernemen buiten de gebaande paden en out-of-the-box. En om dit te illustreren liet ze uit een ‘box’  een aantal spullen zien die voor Confexion van betekenis zijn/als metafoor gelden, namelijk:

  • Schort: begonnen als ergotherapeute en bekend met het tillen en transfers;
  • Handdoek: zorgen voor meer confort, meer modellen en stoffen;
  • Geel bord: zorgen voor veiligheid;
  • Een blok, atlas en weegschaal waren de metaforen voor de drie P’s: People: werkzaam met mensen met een arbeidsbeperking en staan daarbij als een blok (blok); Planet: de hulpmiddelen voor de zorg worden door de meeste bedrijven gemaakt in Kenia en India (atlas); Profit: er moet balans zijn tussen de p’s (weegschaal);
  • MVO-Certificaat: indicatie dat ze op de goede weg zitten.

Na deze ludieke kennismaking met Cora stond er een ontmoeting met de medewerkers van Confexion op programma. De bezoekers kregen kaartjes met vragen en deze vragen moesten zij stellen aan de medewerkers van Confexion. Op deze manier konden de deelnemers zien hoe er binnen Confexion wordt gewerkt en hoe het is om te werken met mensen met een beperking.

Jacques van der Noord van Passend Veranderen sloot de meet&greet af door een workshop te geven over ‘sociaal ondernemen’. In de workshop werden de deelenemers getriggerd na te denken over het starten van een eigen sociale onderneming. Door vragen te stellen/input te vragen werden zij onderling voorzien van opmerkingen/tips.

Bekijk voor een sfeerimpressie de onderstaande foto’s.

—————————————————–

Ondernemende studenten

De Hanzehogeschool Groningen zet zich sinds anderhalf jaar onder de noemer ‘De Noorderlingen’ zeer actief in voor studenten die over uitzonderlijk ondernemerstalent blijken te beschikken. En met succes. Ook de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, het Van Hall Instituut en de Stenden Hogeschool zijn bij ‘De Noorderlingen’ betrokken.

Het onderwijsprogramma ‘De Noorderlingen’ is anderhalf jaar geleden, in september 2013, van start gegaan. Dat heeft nu al geleid tot enkele zeer opmerkelijke ondernemingen die zelfs al landelijke bekendheid hebben gekregen. Zoals de doorontwikkeling van het bedrijf BurnWoods dat schitterende houten horloges en zonnebrillen produceert die zo fraai zijn vorm gegeven dat het lijkt alsof ze uit Parijs, New York of Zwitserland komen. Of het bedrijf Taxi Culinair, een taxiservice gecombineerd met kwaliteitsrestaurants.

Volgens Eelco Bakker, projectleider van De Noorderlingen, beschikt het Noorden absoluut over ondernemerstalent. Volgens Bakker hadden alle vier de hogescholen al een eigen onderwijsprogramma waardoor studenten kennis kunnen maken met ondernemerschap. Maar in veruit de meeste gevallen gaan de studenten gewoon verder met hun eigenlijke studie wanneer ze dit onderdeel hebben afgerond.

Twee keer per jaar gaat er een nieuwe lichting Noorderlingen van start. De vier hogescholen leveren samen tien tot twaalf studentondernemers. Zij krijgen intensieve begeleiding en de kans om een groeispurt in te zetten. De studenten krijgen begeleiding van vier docenten en coaching van ervaren Noordelijke ondernemers, die ze zoveel mogelijk kennis willen laten maken met het ‘echte ondernemersbestaan’. Ze worden zoveel mogelijk in het diepe gegooid, en moeten echt met hun product de boer op, in plaats van in hun comfortzone te blijven en zich achter de computer bezig te houden met minder belangrijke zaken als het ontwerpen van visitekaartjes.

Sinds de start van het programma zijn er nu drie groepen geweest, en sinds begin februari is de vierde groep van start gegaan. De deelnemers krijgen ook advies van ervaren ondernemers, experts/adviseurs die tijd beschikbaar en hun netwerk openstellen voor de starters, terwijl noordelijke bedrijven hen ook helpen met andere faciliteiten, zoals kantoorruimtes.

Het programma lijkt een succes: zo’n 75 procent van de deelnemers is actief met een eigen bedrijf.

Bron: Groninger Internet Courant 4 februari 2015

————————————————–

Geen Babi pangang meer!

Het bedrijfsleven in het Noorden moet de bakens verzetten. Veel MKB-ers innoveren al, maar over de breedte moet het tempo en de omvang van die investeringen omhoog. Dat zei de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar gisteren op een congres van MKB Noord in Groningen.

,,Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat, de motor van de regionale economie in het Noorden’’, aldus de heer Tichelaar. ,,U doet het goed, maar voortdurend en snel innoveren is meer dan ooit van levensbelang.’’

De Drentse commissaris ziet dat het optimisme over de economie voorzichtig terugkeert. ,,Maar het wordt nooit meer zoals het voor 2009 was; dat groei vanzelfsprekend is. De ontwikkelingen gaan razendsnel, en daar moet u op inspelen.’’

babipangang

Ondernemers die hun bakens verzetten, doen het goed, constateert de heer Tichelaar. ,,Kijk maar naar de Chinezen. Zij kregen door dat het publiek genoeg had van babi pangang en fu yong hai. Dus de Chinees ging wokken. En hij bedacht nieuwe arrangementen met leuke kleine gerechtjes en vingervoedsel. Díe restaurants zitten weer vol.’’

Bron:Provincie Drenthe 22 jan 2015

————————————————-

MKB-er moet zich aanpassen

Riek Siertsema neemt afscheid als voorzitter van MKB Noord. Siertsema staat voor D66 Drenthe op de lijst voor de provinciale statenverkeizingen. Als voorzitter van MKB Noord heeft ze de economische crisis volop meegemaakt. Terugkijkend op haar periode vindt ze dat een goed aanpassingsvermogen van mkb’ers doorslaggevend kan zijn.

Ze vond het maar een vreemde crisis, zegt Siertsema in het Dagblad van het Noorden. Volgens de scheidend voorzitter was het voor iedere bedrijfstak weer heel anders. Waar de horeca, de bouw en de metaalsector het zwaar te verduren kregen, konden vooral nieuwe en dynamische bedrijven zich beter aanpassen. Vooral bedrijven die in de crisistijd zijn begonnen, wisten zich sneller aan te passen aan de omstandigheden.

Siertsema zelf begon in de crisistijd een breiwinkel in Rolde. Samen met haar man runt ze ook een adviesbedrijf in Bovensmilde. Zo stond ze de afgelopen jaren met beide benen in het MKB. Netwerken en samenwerken zijn steeds belangrijker geworden, vindt ze zelf. “De ondernemerswereld is opener geworden. Wie bereid is te leren, gaat het ook redden”, zegt ze in het Dagblad van het Noorden.

Daarnaast vindt ze dat men soms wat te negatief is over de economie. Volgens Siertsema moeten we namelijk niet vergeten dat Nederland een van de grootste economieën heeft en dat het Noorden daar een afgeleide van is.

MKB Noord-Nederland vertegenwoordigt ruim 19000 midden- en kleinbedrijven. De organisatie lobbyt voor bedrijven en ondersteunt het MKB bij het verkrijgen van subsidies en kennis. Siertsema neemt woensdag afscheid in het Martiniplaza. Ze wordt opgevolgd door Gerard Kremer, oud-eigenaar van de Vrijbuiter in Roden.

Bron: Dagblad van het Noorden, 19 jan 2015

—————————————————

Ondernemersklankbord en Drentse Zaak gaan samenwerking

De stichting Ondernemersklankbord en het samenwerkingsinitiatief voor Drentse ondernemers De Drentse Zaak gaan samenwerken om ondernemers in de provincie met raad en daad bij te staan.

De adviseurs van het Ondernemersklankbord kunnen voortaan vanuit de vestiging van De Drentse Zaak in Assen ondernemers helpen met advies.

Bron: Dagblad van het Noorden 17 jan 2015

aan

 

———————————————

Commissarissen MKB Fonds Drenthe

Na een zorgvuldige procedure heeft de Algemene Vergadering van Aandeelhouders

van de Drentse Holding BV (Provincie Drenthe) de volgende personen benoemd in de

Raad van Commissarissen van het MKB Fonds Drenthe: de heren Arie van der Spek

(voorzitter), Huub Looman en Jan Brink. Arie van der Spek isondernemer en heeft

jarenlange ervaring bij de Rabobank, laatstelijk als directievoorzitter van Rabobank

Assen en Noord-Drenthe. Huub Looman was van 2007 tot 2010 gedeputeerde van de

provincie Drenthe met onder meer economie in portefeuille. Jan Brink is oud-directeur/

bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en vervult momenteel meerdere

toezichthoudende functies vanuit zijn bedrijf Almare Consultancy.

De Raad van Commissarissen van MKB Fonds Drenthe houdt toezicht op het beleid

van het bestuur van de vennootschap, de uitvoering daarvan en de algemene gang

van zaken binnen de vennootschap.

 

Bron: Provincie Drenthe, 13 januari 2015

————————————————-

NLinvesteert in Noorden

Een aantal noordelijke ondernemers heeft het investeringsplatform NLInvesteert opgericht om collega-ondernemers in Nederland te helpen met het vinden van krediet. Via de website NLInvesteert.nl kunnen investeerders en ondernemers die op zoek zijn naar financiering met elkaar in contact komen.

Onder de initiatiefnemers van NLInvesteert zijn Alfred Welink, voorzitter VNO-NCW Noord en voormalig eigenaar van Distivers, Dirk-Jan Takke van adviesbureau Turner en Gerard Kremer, voormalig mede-eigenaar van De Vrijbuiter en toekomstig voorzitter van MKB Noord. Volgens hen werkt NLInvesteert twee kanten op: aan de ene kant helpt het veelbelovende MKB-bedrijven aan krediet en kennis en ervaring en aan de andere kant helpt het ervaren (ex)ondernemers met een groot eigen vermogen aan goede investeringsmogelijkheden en een interessant netwerk.

Inmiddels staan er drie noordelijke bedrijven op de site en binnenkort volgen er sowieso nog acht. Bedrijven die zich bij NLInvesteert aanmelden moeten een goed businessplan hebben en op de hoogte zijn van de juiste financiële verslaggeving. Volgens Gerard Kremer, die zich bezighoudt met de intake van de ondernemers, schort het daar nog te vaak aan.

Om meer gedaan te kunnen krijgen, werkt NLInvesteert nauw samen met andere investeringsclubs. Hierdoor wordt de kennis gedeeld en het risico gespreid.

Bron: Dagblad van het Noorden 15 jan 2015

—————————————————–

Meer leningen voor bedrijfsleven

Het Nederlandse bedrijfsleven is er in 2014 vaker in geslaagd een lening te bemachtigen. Dat blijkt uit een peiling onder ondernemers die woensdag door minister Kamp van Economische Zaken werd gepresenteerd.

Van de 1400 ondervraagde bedrijven gaf 72 procent aan dat zij een aanvraag voor een lening geheel of deels gehonoreerd zagen worden. Een half jaar geleden was dat percentage nog 62 procent.

Bron: NU.nl 31 dec 2014

——————————————————————————————–

Eerste bijdrage MKB Fonds Drenthe

Consejo uit Dalen is het eerste bedrijf dat een financiering van 150.000 euro ontvangt uit het MKB Fonds Drenthe. De leverancier van nieuwe en gebruikte verpakkingsmachines kan dankzij deze bijdrage een flinke groei en zeven extra arbeidsplaatsen realiseren.

Eerder dit jaar stelde de provincie Drenthe het MKB Fonds Drenthe in om Drentse bedrijven, projecten en initiatieven te ondersteunen. Dit gaat veelal om businesscases gericht op innovatie en groei, die vanwege het hoge risico moeilijk te financieren zijn.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA): ‘Dat er behoefte is aan dit fonds blijkt uit deze financieringsaanvraag. Ambitieuze ondernemers moeten ruimte hebben om te groeien, te innoveren. Zo houden we gezamenlijk de economische motor draaiende en creëren we meer banen.’

Consejo heeft het fonds met beide handen aangegrepen: ‘Ons bedrijf heeft de wind flink in de zeilen. We groeien zowel in omzet als in personeel. Om verder door te kunnen groeien was een financiële injectie noodzakelijk. Vandaar dat we bij de NOM hebben aangeklopt, vrijwel gelijktijdig met het moment dat het MKB Fonds Drenthe werd gelanceerd. Daarnaast kunnen we ook gebruik maken van de TOP-regeling Drenthe voor extra begeleiding bij de groei van ons bedrijf, aldus directeur Adri Timmer.’

‘Consejo voldoet aan alle criteria om voor het fonds in aanmerking te komen. Het bedrijf is in de regio gevestigd en heeft een goede businesscase en een mooi winstperspectief. En omdat ze zorgen voor extra werkgelegenheid is er ook sprake van maatschappelijk rendement. Tot voor kort telde Consejo drie personeelsleden, op termijn zullen er naar verwachting tien mensen werkzaam zijn’, aldus Dave de Groot, investment manager van het MKB Fonds Drenthe.

De provincie Drenthe stelt via het MKB Fonds 13 miljoen euro beschikbaar voor kansrijke investeringen en innovaties. Doel is het geven van een extra stimulans aan de groei van de Drentse werkgelegenheid. Het Fonds wordt uitgevoerd door de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM).

Bron: Provincie Drenthe, 29 december 2014

—————————————————————————————–

ONDERNEMERSFABRIEK DRENTHE VAN START

Onder grote belangstelling en met een spectaculaire lichtshow is op maandag 8 december de Ondernemers-fabriek Drenthe daverend geopend door gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA, economische zaken). In de oude Graansilo aan de Havenkade in Assen biedt De Ondernemersfabriek het komende jaar vijftien tot twintig startende Drentse ondernemers een plek.

De Ondernemersfabriek biedt startende Drentse ondernemers coaching door een team van betrokken organisaties en ervaren ondernemers. Daarnaast worden er workshops en masterclasses aangeboden. Ook is er de mogelijkheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen en van elkaar te leren.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk: ‘De Ondernemersfabriek is de mooiste startplek voor ondernemers in het Noorden. Het wordt een dynamische plek waar kennis en ervaring samen komen en worden overgebracht op een nieuwe generatie ondernemers. Dit geeft een meerwaarde aan de lokale en regionale economie, want met de juiste ondersteuning overleven meer startende ondernemers.’

 

De starterslocatie maakt onderdeel uit van het TOP-programma Drenthe, een actieprogramma voor innovatieve kansrijk(e) starters en MKB in Drenthe. Ook in Emmen en Hoogeveen zullen locaties voor startende ondernemers worden opgericht. Eerder dit jaar startte de provincie Drenthe een programma voor ondernemers die al langer actief zijn en ambities hebben op het gebied van innovatie, export en groei.

Partners

In het TOP-programma werkt de provincie samen met gemeenten, Kamer van Koophandel en netwerkverenigingen. Daarnaast worden de deelnemers ondersteund door coaches, mentoren en betrokken én ervaren ondernemers die hun kennis, ervaring en netwerk willen delen met een nieuwe en jonge(re) generatie ondernemers.

 

FlorijnAs

De Graansilo maakt onderdeel uit van het deelproject Havenkwartier van de FlorijnAs. Plan voor het Havenkwartier is het omvormen van een bedrijventerrein naar een nieuw woon-werkgebied, compleet met horeca en culturele voorzieningen.

De FlorijnAs-projecten zorgen daarnaast onder meer voor een nieuwe stationsomgeving, een nieuwe vaarverbinding, een betere doorstroming van het verkeer op de Stadsboulevard en ontwikkeling op het gebied van natuur, recreatie, wonen en werken.

Bron: Provincie Drenthe, 29 december 2014

—————————————————————————————————

Het Netwerk, magazine voor Drentse ondernemers, d.d. 1 juli 2014

Het Netwerk, magazine voor Drentse ondernemers

Lees hier het gehele artikel

NIEUWS: Lijn

Persbericht, Eerste Drentse MVO-ambassadeurs geïnstalleerd en MVO-certificaten uitgereikt, d.d. 30 juni 2014

Op donderdag 19 juni heeft bij de NAM in Assen de MVO-conferentie ‘toekomst-proof ondernemen met MVO’ plaatsgevonden, een initiatief van de stichting AssenvoorAssen. Sprekers tijdens de conferentie waren burgemeester Abbenhues van Gemeente Assen, Annemiek Vonk van KPMG en Willem Lageweg van MVO Nederland.

Lees hier het gehele persbericht

NIEUWS: Lijn

Interview Rabobank, d.d. 13 juni 2014

Nieuws 13 juni 2014

Lees hier het interview

NIEUWS: Lijn

Interview in ‘Dit is Assen’, d.d. 15 maart 2014

Lees hier het interview

Persbericht Rabobank Assen en Noord-Drenthe, d.d. 14 maart 2014

Nieuwe directievoorzitter Rabobank Assen en Noord-Drenthe

Na een carrière van bijna 30 jaar binnen de Rabobank organisatie, treedt Arie van der Spek (59) op 1 juni 2014 af als directievoorzitter van Rabobank Assen en Noord-Drenthe. Hij wordt opgevolgd door Sjoerd Scholte (44), momenteel directeur Bedrijven bij dezelfde Rabobank.

“Ik ben zeer in mijn nopjes met deze benoeming. Hoewel ik nog maar kort bij Rabobank Assen en Noord-Drenthe werkzaam ben, is dit een prachtige uitdaging voor mij. Ik mag leiding gaan geven aan een coöperatieve dienstverlener die er staat voor zijn leden en voor zijn klanten. Maar ook aan een bank die actief in de samenleving participeert “, aldus Scholte.

De benoeming door de lokale Raad van Commissarissen is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met de directie. De Ondernemingsraad heeft in een eerder stadium een positief advies uitgebracht over de voorgenomen benoeming.

De vertrekkende directievoorzitter, Van der Spek, laat zijn sporen na in de regio Assen. Hij heeft een stevige bijdrage geleverd aan de versterking van de positie van de Rabobank richting klanten en de samenleving in Drenthe. “Het is nu tijd om te kiezen voor een losser en rustiger bestaan”, aldus Van der Spek. Hij gaat als freelancer werken voor het noordelijk bedrijfsleven en richt zich daarnaast op het ondersteunen van Raden van Commissarissen.

Na het vertrek van Arie van der Spek bestaat de directie van Rabobank Assen en Noord-Drenthe uit Sjoerd Scholte (directievoorzitter), Corina Poldervaart (directeur Bedrijfsmanagement) en Ludo Mennes (directeur Particulieren). In de ontstane vacature van directeur Bedrijven wordt zo spoedig mogelijk voorzien.

De vertrekkende directievoorzitter Arie van der Spek (l) en zijn opvolger Sjoerd Scholte (r)

De vertrekkende directievoorzitter Arie van der Spek (l) en zijn opvolger Sjoerd Scholte (r)